L'obra premiada porta per títol "El CAT: la història d'un sindicat autònom a la fàbrica de Elcano"
El jurat del XVII Premi de Ciències Socials i Humanes "Amador Grinyó i Guzmán 2021" de Quart de Poblet ha acordat per unanimitat concedir el premi al periodista José Miguel Vigara pel seu treball "El CAT: la història d'un sindicat autònom a la fàbrica de Elcano" en la modalitat de castellà.
L'òrgan deliberador d’este guardó ha estat constituït per la presidenta, Cristina Mora Luján, regidora de Cultura de Quart de Poblet, i els vocals: Julián Sanz Hoya, doctor en Història i professor d'Història Contemporània a la Universitat de València; Patricia Gascó Escudero, doctora en Història per la Universitat de València i professora d'Història en l'IES La Senda de Quart de Poblet; i Pau Olmos Benlloch, doctor en Història per la Universitat Rovira i Virgili i membre del Consell Assessor d'Història. Com a secretari ha actuat Antonio Santos Lozano, director sociocultural de l'Ajuntament de Quart de Poblet.
Després de deliberar sobre els treballs presentats "La població de Quart de Poblet en el cens de 1860 i altres veïnats" i "El CAT: la història d'un sindicat autònom a la fàbrica de Elcano", sobre la base de la seua qualitat global, el jurat ha decidit atorgar per unanimitat el guardó a l'obra del periodista de Quart de Poblet José Miguel Vigara. El premi al millor treball escrit en valencià ha quedat desert al no haver-se presentat obres en esta llengua.
Un relat històric-periodístic
José Miguel Vigara és un veterà periodista del diari Levante-EMV. És llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Cardenal Herrera-CEU i va obtindre a més el Diploma d'Estudis Avançats en la mateixa universitat. La seua relació personal i professional amb la factoria de motors Elcano li ve de família, ja que el seu pare va ser treballador de la fàbrica. Durant la seua carrera ha realitzat altres publicacions relacionades amb Elcano, de fet, en els anys 80 i 90 va publicar diverses notícies i articles sobre les mobilitzacions que van dur a terme els treballadors en la qual fora l'etapa més dura de la crisi del sector naval a Espanya.
El mateix autor ha explicat que des d'un punt metodològic ha construït "un assaig històric-periodístic en el qual es compta de manera paral·lela l'origen del Col·lectiu Autònom de Treballadors (CAT) i la seua evolució des de 1980 a 2008; al costat de l'esdevenir de la pròpia factoria amb les seues constants reconversions, ajustos de plantilles i canvis societaris i transformacions industrials". En aqueix sentit, "en aquest relat de part, el CAT i la fàbrica van de la mà, però els ulls amb què es miren són inevitablement els d'un simpatitzant d'este sindicat, que va suposar una sorprenent fórmula sindical, que va liderar vagues, protestes, mobilitzacions i negociacions durant dècades".